Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zalaújlak az Országos Kéktúra Útvonal része.

A faluban kerékpárút is létezik. Tervezzük egy Egry József emlékház kialakítását.

Megtekinthető a templom és a Közösségi Ház, valamint Csuha Piroska is szívesen fogadja a látogatókat.

Eddig 3 alkalommal látogattak el a festők a festőtáborba. 

További információ a saját honlapján:

www.piroska.gportal.hu

Kép

AZ SMV 2000 Festőtanoda Egry József szülőfalujában
2008 szeptemberében az SMV 2000 Festőtanoda 9 alkotója 10 napot töltött Egry Józsefnek, a Balaton festőjének a szülőfalujában, Zalaújlakon.

A falu nagy szeretettel várta az alkotókat, Fórizs Tímeát, Gyulai Sacit, Miliás Dórát, Muzslai Borbálát, Simon Margitot, T. Nagy Mónikát, Tóth Rékát, T.Tatai Zsuzsát és Simon M. Veronikát. A megnyitó kiállítás a tanodások otthonról hozott 50 festményéből berendezve       sikert aratott!

Az Egry József Művésztelep 10 napját jól megszervezték a falu és az Egry Alapítvány vezetői, hiszen Böröndi Ferenc polgármester és Csuha Piroska alapítványi elnök 3 tárlatot rendezett számukra, Zalaújlakon a Kultúrházban, Nagyrécsén a Kastély Galériában és a nagykanizsai Halis István könyvtárban. Mindenhol a polgármesterek nyitották meg a tárlatot, amelyeken 5 felnőtt és 5 fiatal tanodás vett részt. Az SMV 2000 Festőtanoda jelenlévő alkotói 12-62 év közötti korúak, de a meglévő 50 év korkülönbség nem látszott alkotásaikon.

A zalaújlaki megnyitóra Enyedi Béla által megzenésítve megszületett a közös dal:

A zalaújlaki Kultúrház dala (Enyedi Béla)

Ez a zalaújlaki Kultúrház
Itt terjed egy ideje a festőláz
Sorra készül sok műremek
Mit ki lát el nem feled
Zalaújlak vár- Zalaújlak vár- Zalaújlak vár

A sok festő, ha dalra fakad
Fogadkozás is bőven akad
Jövő évben találkozunk
Újra együtt alkotunk
Zalaújlak vár- Zalaújlak vár- Zalaújlak vár


A krónikás szavaival: - a vers refrénje nem hazudtolta meg mindazt, amit Zalaújlakon tapasztaltunk. Az Egry alapítvány kedvessége megmutatkozott abban is, ahogy széles körben híresztelték jövetelünket. Ennek köszönhetően a falu apraja-nagyja megtisztelt minket azzal, hogy jelenlétükkel hozzájárultak a megnyitó sikeréhez. Viszonzásul egy rövid műsorral honoráltuk szeretetüket. Igyekeztünk színes programot nyújtani. Ez  látszott abból, hogy tánc, szavalás, novella-olvasás és dalolás mind-mind bele lett szőve a műsorba. A segítségünkre voltak a helyi fiatalok, akik szavalatukkal dúsították a megnyitót. Hallhattunk Wass Albert, Hetényi György, P. Stekly Veronika, Dedik János, Hajdrik Pató József verset is.

Az egész falu részt vett vendéglátásunkban, volt, aki a szállást adta és volt, aki szőlővel, fagylalttal kedveskedett…

Gyorsan eltelt a 10 nap, mintegy 60 alkotás született, amelyekből szeptember 15.-én a falu Kultúrházában bemutató tárlat nyílt. A kiállítás nagy sikert aratott. Vendéglátóink Zalaújlaki tartózkodásunk alatt éreztették velünk, hogy örülnének, ha a következő évben is megtisztelné őket az SMV 2000 Festőtanoda jelenlétével.

 
Enyedi Béla – Tóth Réka                                                         2008. szeptember 17.
 
 
 ZALAI HÍRLAP
 

Pályakezdők művésztábora
 

Megjelenés dátuma: 2008. szeptember 08. 04:25.00
Szerző: Kelemen Valéria

Zalaújlak (kv) - Szombaton a helyi művelődési házban ünnepélyes keretek között nyílt meg az Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Közhasznú Alapítvány Kuratóriumi Tagsága szervezte művésztábor, ahol Simon M. Veronika festőművész vezetésével munkálkodik tíz alkotó.
 
 

Egry József nyomdokain haladva (megnyitó: szeptember 15.)
 

Megjelenés dátuma: 2008. szeptember 15. 04:30.00
Szerző: Horváth-Balogh Attila
 
Festők – Első alkalommal rendeztek művészeti tábort a dél-zalai kis faluban

Zalaújlak - A kulturális örökség megóvására szerveződött a két éve alakult Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Közhasznú Alapítvány, mely megszervezte első művésztáborát.
Az alapítvány elnöke, Csuha Piroska úgy fogalmazott: elsődleges feladatuknak érzik Zalaújlak szülötte, Egry József festőművész emlékének ápolását, s a Balaton festőjeként közismert névadó munkásságának minél szélesebb körben történő megismertetését. Ennek érdekében a településen egy házat szeretnének vásárolni, ott állandó Egry-kiállítást berendezni, s tehetséges művészpalántáknak alkotótáborokat szervezni. Ami az utóbbit illeti: ez ügyben a kezdő lépést már megtették, hiszen szeptember 5-15-ig fiatalokat is foglalkoztató művésztábornak ad otthont a csodálatos természeti környezetben fekvő dél-zalai falu művelődési háza. 

- Három kiállítást is szerveztünk már a résztvevőknek, akik korábbi alkotásaikkal Zalaújlakon, Nagyrécsén és Nagykanizsán léptek közönség elé, megragadva az alkalmat a zalai bemutatkozásra - folytatta Csuha Piroska, hozzátéve: a náluk munkálkodó csoport vezetője Simon M. Veronika székesfehérvári festőművész, aki az Egry József születésének 125. évforduló-ja tiszteletére rendezett márciusi ünnepségen egy Egry-portrét ajándékozott a zalaújlaki alapítványnak. 

- A fehérvári székhelyű SMV Festőtanoda 2000 növendékei, 10-től 60 évesig vesznek részt az alkotótáborban - árulta el az egyik festőállványnál munkálkodó Simon M. Veronika, Munkácsy-díjas festőművész. - Mindegyiküknek volt már kiállítása, mert nálunk a kiállításon való részvétel is a tanulási folyamat része, s a festészet mellett abban is segítünk, hogy megfelelően tudjanak nyilatkozni a megnyitókon. 

Kissé arrébb lépve megcsodálhattuk Gyulainé Simon Margit majdnem kész festményét, s igazán csak akkor esett le az állunk, amikor megtudtuk: az 53 éves hölgy csupán két éve jár a festőtanodába. - A lányomat hordtam rendszeresen festeni, s mint egy fertőző betegséget, úgy kaptam el tőle a festészet iránti vágyat - mosolygott az olajfestékkel alkotó Margit, aki egyéni vállalkozóként dolgozik. S mialatt ő Zalaújlakon a szenvedélyének hódol, otthon a férje viszi a céget. 

- Nagyon jól érzem itt magam, hiszen a táj is csodálatos, s a kirándulásaink során kellő ihletet kapunk az alkotáshoz. A szomszéd telken látott kukoricagórét és a falu végi ősgesztenyést is megörökítettem már. Szeretek tájképeket festeni, s örülök, ha elkapom azt a pillanatot, amivel a képemből is a harmónia és a béke sugárzik. 

A galérián festett Margit lánya, a hetedikes Saci.

- Hat éve grafika tanulásával kezdtem, s három éve Veronika kurzusát látogatom - vette át a szót Saci, akinek több kiállítása volt már. - Modern stílusban, akrillal festek, főként mitikus lényeket és sárkányokat.A táborban készül egy közös, az ősgesztenyést ábrázoló kép, melybe mdenki fest egy kicsit, s az alkotók a záróünnepségen ajándékozzák az önkormányzatnak.
A zárókiállítás ma este 18 órakor lesz a zalaújlaki művelődési házban, ahol a táborban készült valamennyi alkotás megtekinthető.
 
 Kanizsa - Dél-Zalai hetilap
 
 
 
 
Művésztábor a Balaton festőjének szülőfalujában
Művésztábor a Balaton festőjének szülőfalujában

 

 Kép

 

Hagyományteremtő céllal első ízben szervezte meg pályakezdő alkotók művésztáborát Zalaújlakon az Egry József Pályakezdő Művészekért Közhasznú Alapítvány. Csuha Piroska elnök elmondta, hogy az első alkotótábor szakmai irányítására Simon M. Veronika székesfehérvári festőművészt kérték fel annak apropóján, hogy még 2008 tavaszán egy általa készített Egry-portrét ajándékozott a Balaton festője szülőfalujának, Egry József születésének 125. évfordulója alkalmából.
 
A mostani alkotótábor helyszíne a falusi turizmus fejlesztése céljából kialakított Piroska Pihenő, ahol a tíz dunántúli résztvevő vászonra viszi a szép zalai táj és a vendégszerető zalaújlaki emberek által ihletett témákat és élményeket. Szeptember 15-én este 18 órakor bemutatót tartanak a művésztábor résztvevői a kisközség lakóinak és az érdeklődőknek, mert – mint Simon M. Veronika hansgúlyozta – az alkotók nemcsak festenek, hanem egy kis műsorral is készülnek a zárókiállítás alkalmával.
Felvételünk a nagyrécsei kastélyban készült, ahol a zalaújlaki művésztábor alkotóinak tárlata épp oly sikeres volt, mint a környező falvakban, valamint a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
(Kép és szöveg: gelencsér)
 
2008-09-09 12:20:39
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.