Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A település nevezetes szülötte, Egry József (1883, Zalaújlak - 1951, Badacsonytomaj) kinek bronz portréja az Önkormányzati Hivalal homlokzatán látható.

Kép Településünkön megalakult az "Egry József" Pályakezdő Képzőművészekért Közhasznú Alapítvány, melynek elnöke Csuha Piroska. Támogatást várunk, amelyet az elnöknél lehet intézni. Elérhetősége: piroska.gportal.hu

Egry Józsefről több információ:

www.egry.hu

google.co.hu

http://hungart.euroweb.hu/magyar/e/egry/index.html

www.kieselbach.hu/cgi-bin/kieselbach.cgi?MENUID=HIREK&KATID=64

www.badacsonytomaj.hu

 

Egry József
 
 
 
   A község nevezetes szülötte: Egry József festőművész, aki többek között lefestette a falut és a Balatont is. Bronz portréja az önkormányzati épület homlokzatán található. Néhány képe a Kultúrházban megtekinthető.
   Zalaújlakon született 1883. március 15-én. Nem sokáig laktak itt, nincsenek jó emlékei erről a faluról, mert nagy szegénységben éltek. Ennek ellenére szeretettel gondolt vissza a szülőfalujára, melyet le is festett. Miután elhagyta a falut, több lehetőség nyílott tehetsége kimutatására.
   1902-ben Budapesten ismerkedett meg a festészet alapelemeivel, majd Lyka Károly támogatásával 1904-ben Münchenben, 1906-ban Párizsban folytatta tanulmányait. 1906-1908. között a budapesti Képzõmûvészeti Fõiskolán Ferenczy Károly és Szinyei Merse Pál tanítványa volt. Az elsõ világháborúban súlyosan megbetegedett, 1918-ban Keszthelyen telepedett le. A húszas évektõl rövid budapesti tartózkodás és külföldi utak kivételével Badacsonyban élt és dolgozott élete végéig. 1905-tõl szerepelt rendszeresen kiállításokon a Műcsarnokban, 1909-14. között a Művészházban, 1922-ben a Nemzeti Szalon "Balatoni Kiállításán" tűnt fel balatoni képeivel. 1923-ban gyűjteményes kiállítást rendezett a budapesti Belvederben és 1927-ben és 1930-ban a Tamás Galériában. 1925-ben Berlinben, 1926-ban Drezdában mutatta be műveit. 1946-ban állami nagy aranyéremmel, 1948-ban Kossuth-díjjal jutalmazták művészetét. Halála után Brüsszelben, Antwerpenben, Párizsban állították ki műveit. Jelentõs emlékkiállítása volt 1958-ban és 1962-ben a keszthelyi Balatoni Múzeumban, 1868-ban Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban. Badacsonytomajban halt meg 1951. június 19-én. Badacsonyi lakóháza emlékmúzeumként működik. Alkotásainak jelentõs része baráti köréhez tartozó gyűjtõkhöz került, néhány képe a keszthelyi Balatoni Múzeumban látható.
 
Ma az önkormányzat épületén elhelyezett bronz portré emlékeztet arra, hogy itt született Egry József.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagykanizsa

(saca_dr@vipmail.hu, 2008.06.14 20:03)

Örülök, hogy most megtudtam, hogy ennek a talapülésnek szülötte: Egry József!
Festményeivel szerintem ő jelenítette meg a legtökéletesebben a mi gyönyörű Balatonunkat!
Kivánom, hogy az emlékhely fenntartás zökkenő mentesen sikerüljön! Dr Berkes Sarolta